Geschiedenis van de BraamBoschHoeve

1999 - 2001

In 1998 kopen we het huis aan de Johannes Postweg. Die eerste zomer zijn we druk bezig om het huis naar onze zin te verbouwen. In 1999 beginnen we met de aanleg van de tuin. Omdat de grond heel erg afliep is er grond gebracht om de tuin op te hogen. Dat betekent dat alles wat er al in de tuin stond weggehaald is, en we dus helemaal opnieuw kunnen beginnen.

Samen met een kennis hebben we een plattegrond getekend voor de indeling van de verschillende tuinkamers. Daarna zijn er in 2000 honderden taxusjes en beukjes ingekocht om de heggen te poten. De grote lijn is klaar. Toen hebben we overal gras ingezaaid, om daarna border voor border aan te leggen.

Toen we nog in Emmeloord woonden hadden we een kleine kas, die overvol was. Op dit grote erf past een grote kas. Per toeval is er aan de Karel Doormanweg, lekker dicht bij dus, een kas te koop. Die hebben we gekocht, zelf afgebroken en in 2001 weer opgebouwd. Het is een kas van ongeveer 6 m bij 12 m.

2002 - 2004

Een hoeve zonder dieren dat is niet echt. Dus kippen en konijnen moeten er komen. En ook zij hebben een huis nodig. Voor de kippen en de konijnen is in 2002 een aparte ren gemaakt. In deze schuur is ook ruimte voor hout opslag voor de houtkachel.

Deze foto is gemaakt in mei 2003. Vanuit de lucht zijn de grote lijnen goed te zien. Als eerste hebben we ervoor gezorgd dat de borders rondom het terras aangelegd worden, zodat we in deze grote tuin een knusse zitplek hebben. Verschillende borders zijn al ingeplant, maar u kunt ook zien dat nog lang niet het hele erf tuin is.

Ons erf ligt dicht bij de snelweg, dat is jammer. Om de snelweg te verdoezelen hebben we een mooie dichte windsingel. Om ook in de winter geen zicht te hebben op de snelweg is de berg gemaakt. De voorkant van de berg, gereed in 2004, is een steentuin met compacte planten, de achterkant hoort bij de groentetuin en de windsingelrand.

2005 - 2007

De grote kastanjeboom als middelpunt van de ronding van de berg vraagt om een boombank. Deze bank moet een grote doorsnede hebben, anders kan de boom niet meer groeien. Daarom hebben we in 2005 een teakhouten bank besteld, die in Indonesië speciaal voor ons gemaakt is.

Deze foto uit 2006 laat zien dat niet alle borders tegelijk gemaakt kunnen worden. Dit deel van de tuin is nog steeds een kaal grasveld, maar goede ideeën komen met de jaren. De ronde vorm van de heg nodigt uit om een regenboogborder te maken.

Als het hele erf tuin moet worden, moet het geheel wel netjes zijn. "Rommel" als stenen, een hoop zand, compost moet aan het oog onttrokken worden. In 2007 maken we het compostcomplex. De voorkant biedt weer mogelijkheden voor leifruit.

2008 - 2010

Wij zijn allemaal jarig in de zomer, vaak kunnen we de feesten buiten vieren. Maar ook in de zomer regent het wel eens. Langzaam groeit het idee om in de schuur een feestzaaltje te maken. Begin 2008 is de basis klaar. Het zou dan ook een fijne plek zijn om thee en koffie te schenken voor tuinbezoekers.

Langs de rand van de schuur was een smalle strook grond, te weinig om er echt iets mee te doen. We laten een flink deel asfalt weghalen. Nu hebben we ruimte om aan de schaduwkant van de schuur in 2009 een mooie hortensiatuin te maken. In de rechtopstaande duikers doen we zure grond, zodat een paar hortensia's toch blauw blijven.

In 2006 waren er al plannen voor een regenboogborder en in 2009 krijgt het gestalte. In zeven vakken krijgen de kleuren van de regenboog hun plekje. Als achtergrond maken we een wand van betonijzer waar clematissen en rozen, in de goede kleur, tegen aan groeien.

Aan de ander kant van de schuur, de zonkant, maken we in 2010 een rozentuin. We planten Aspirin, Gertrude Jekyll, Ingrid Bergman en Queen Elizabeth rozen. Als klimmers gebruiken we Compassion, Dizzy Heights en Santana.