Nieuwtjes 2013

December November
Juli Mei
April Maart
Februari Januari

December

Landschapsbeheer Flevoland geeft subsidie en advies over het onderhoud van de windsingels. Wij hebben ook om advies gevraagd en gekregen. Nu staan er op diverse bomen in de windsingel dit teken en dat betekent dat wij nog het een en ander te doen hebben. De bomen moeten voor 1 mei gekapt worden.

November

We hebben nu echt een probleem met de kastanjeboom. Een jaar of 5 geleden zagen we al dat allebei de kastanjebomen last hebben van de kastanjebloedingsziekte. De laatste 2 jaar zagen we ook dat een deel iets minder mooi in het blad zit. Nu is het duidelijk: op een tak groeien paddenstoelen. Het is waarschijnlijk de honingzwam. En dat zegt genoeg…

Juli

De nieuwtjes op de website hebben een paar maand stil gestaan, maar wij hebben niet stil gezeten. Tussen het huis en de schuur stond een wand van betongaas met klimop. Die klimop was niet echt winterhard. Lelijk, dus weg ermee! Nu staat er een muur, nog wel kaal, maar......

Mei

Klaas is ergens buiten bezig, het is tijd om koffie te drinken, dat wordt dus zoeken en roepen. Daar hebben we nu iets voor: als de bel luidt moet je komen. Het is een echte Zwitserse koeienbel, gekregen van onze Zwitserse vienden Franz en Annemarie.

April

Net als op 'Paleis het Loo' is bij ons de buxus ziek. Een deel hebben we al weggehaald. Op sommige plaatsen is dat niet erg, geeft het nieuwe mogelijkheden. Maar op andere plekken is het nu wel erg kaal. Om de buxus te vervangen hebben we de Ilex crenata 'Green Hedge' gekocht. Deze gaan we stekken en beginnen we met nieuwe hegjes.

Maart

We hebben een hele grote kas, maar het is een koude kas. Al een tijdje zitten we te filesoferen over een warme kas en helemaal nu we de zonnepanelen hebben. Het is ervan gekomen. In de kas hebben we een kleine alluminium kas gebouwd. Goed geïsoleerd met noppenfolie, verwarming erin en zaaien maar!

Februari

Op zo'n groot erf is altijd wat te doen. Als het vriest, en de grond hard is, is het goed weer om de windsingel uit te dunnen. Dat levert licht, ruimte en een heleboel boomschors op. Nu lijkt het alsof er volop ruimte is om een pad door de windsingel te maken. Boomschors genoeg! Maar of het pad van de zomer nog begaanbaar is....?

Januari

In het programma de wilde keuken van Wouter Klootwijk zagen we de werking van een mechanische oliepers. (www.piteba.com) Dat leek ons wel wat. Zo'n ding gekocht en daar hebben we onze eigen walnotenolie mee gemaakt.